MŮJ PŘÍBĚH

Chcete slyšet, jak tenhle oříškový příběh vlastně začal?


Ufff....to bude chtít hodně silné kafé :-) Vlastně tím to po pravdě celé i začalo. Druh pražené arabiky s přízvučným názvem Havajský ořech odstartoval celý můj oříškový příběh. Jakožto maminka na mateřské si kofeinový doping dopřávám poměrně často a ráda :-)
To, že chci dělat něco v oblasti zdravého životního stylu jsem už podvědomě tušila hodně dlouho. Ale co konkrétně to mělo být, v tom jsem pořád tak nějak tápala. Až jednoho dne mě napadla zajímavá myšlenka. Proč nespojit dohromady všechno, co mám ráda? Co tím vlastně můžu pokazit? Hlavou mi probleskávaly nejrůznější kombinace oříšků, hořké čokolády, voňavé vanilky, pražené kávy, skořice, nebo třeba lesního ovoce.

                                            

Do té doby jsem oříšková másla znala spíše ze zahraničí, kde jsem s drobnými přestávkami strávila takřka 5 let života. Tady v Česku mě udivilo kolik lidí kolem mě vlastně ani neví, co to ořechové máslo je a že do živočišného produktu má opravdu hodně daleko.

 

Začátky pro mě byly hodně krušné a zároveň tak trošku výzvou. Byla jsem novopečená maminka tenkrát ještě tříměsíční holčičky – dnes už mojí malé 4 leté veverky Elenky, která přemýšlela nad tím, co si při mateřské začne a do čeho by se mohla naplno vrhnout po jejím skončení. Výroba másel byla z počátku hodně náročná, a to jak na čas,  tak i finance. Při nachucování jsem se navíc snažila, aby každé máslo bylo zcela specifické a svou chutí nezaměnitelné s žádným jiným. Základ ořechových másel zůstal  různorodý a je tvořen  především z mandlí, kešu, lískových a brazilských ořechů, nebo třeba pekanů.

 

                  

 

Aby vznikl kvalitní výstup, bylo nutné použít kvalitní vstup. Z toho důvodu jsem se snažila, a nadále i snažím, pracovat převážně s těmi nejkvalitnějšími surovinami. Např. ze začátku jsem si sama  vyráběla vanilkový extrakt z pravých madagascarských lusků. Dnes už namísto extraktu používám vanilku mletou, konkrétně tu z Bali, z olejů používám výhradně bio kokosový nebo velmi kvalitní olej bodlákový. Kávu pro změnu odebírám z nedaleké pražírny a základem pro moje ovocná másla je pouze mrazem sušené ovoce, konkrétně maliny a meruňky.

 

Po nachucení jednotlivých oříškových druhů přišla na řadu další výzva v podobě vytvoření originálních etiket. Nechtěla jsem se spokojit jen tak s něčím ledajakým, a proto jsem se rozhodla tento pro mě nadlidský úkol svěřit někomu povolanějšímu. Do cesty mi tak přišla úžasně talentovaná ilustrátorka a grafická designerka Terka Šajnerová.

Ta svými grafickými návrhy doslova každému ořechovému panáčkovi vdechla duši. A za to ji patří velký dík.

 

 

Aby toho nebylo málo, tak začátkem roku 2022 k naší malé veverce Elen přibyl vrchní kontrolor Jareček. Takže náš veverčí gang se rozrostl o dalšího člena a stal se tak kompletním.

 

                                  

 

Nebudu tvrdit, že vše zvládám levou zadní. I já jsem jen člověk, který neustále hledá balanc mezi rodinou a mým největším koníčkem, kterým ořechová másla bezpochyby jsou. Ale věřte že to, co dělám, dělám opravdu s radostí a s láskou. 

Rodina mi vždy naštěstí vycházela hodně vstříc a ti nejbližší při mě stáli, kdykoliv bylo potřeba. Nebýt jich, tak by se ta realita ze snu tvořila o dost hůř.

                      

Ale jak byl řekl Paulo Coehlo: "Když něco opravdu chceš, celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit."